top of page

SYVÄ ILO – tulosteita, piuhoja ja ripustuslankoja

Syyskuussa 2021 valmistauduimme Syvä ilo -teoksen esillepanoon Lapuan Taidemuseoon. Kuva-ääni -installaatio muodostuu monotypiavedosten 1:1 tulosteista, jotka toimivat myös tilaäänen kaiutinelementteinä. Teoksen kokoaminen olikin hyvin monimuotoinen prosessi.


Installaation ripustustekniikka oli pitkään ollut mietinnässä, sillä se on olennainen asia moniaistisen kokemuksen rakentumisessa teoksessa. Ripustusratkaisu löytyi, kun kokosimme kaiuttimia valo- ja äänitaiteilija Petri Loueksen opastuksella Seinäjoen Makerspace -tilassa. Kiitos Petrille ja hacklabille, jossa tieteestä, teknologiasta ja digitaalisesta taiteesta kiinnostuneet voivat tavata ja tehdä yhteistyötä.Kun rakensimme kaiuttimia, testasimme ääntä myös kapalle pohjustetun kehystetyn valokuvatulosteen kanssa. Saimme sen ystävällisesti lainaan tamperelaiselta Ninan kuvamaailmalta, jossa olimme tulostuttaneet installaation kuvat. Valokuvat vedoksistamme on ottanut valokuvataiteilija Antti Hintsa. Koska kapalevy tuntui “kelluvasti kehystettynä” jopa jäsentävän äänen ominaisuuksia, päädyimme hankkimaan kuviin kehykset Malmin kehysliikkeestä Lapualta. Kehystimme kaiuttimet ja testasimme niitä Minnan työhuoneella näyttelyn ripustamista edeltävänä viikonloppuna. Äänentoiston ongelmat korjautuivat siinä vaiheessa tarkistamalla johtojen liitokset.


Teos muotoutui lopulta vasta rakentaessamme installaatiota museolla. Yksi kuudesta kuva-ääni-parista ei mahtunut mukaan vaan odottaa kokemistaan teoksen seuraavassa esillepanossa. Uudelleen ilmenneet yllättävät äänentoiston ongelmat ratkaistiin vaihtamalla äänitiedostot muistitikuilta mikroSD-korteille ja itse äänitiedostojakin Petri vielä masteroi uudelleen, jolloin kolmikanavaisesta tilaäänestä rakentui hengittävämpi kokonaisuus. Viimeistelimme installaation verhoilemalla kaiuttimien ääni- ja ripustustekniikan näkymättömiin.OODIDOON ensimmäisen kuva-ääni-installaation toteutus oli tekijöilleen monessa suhteessa opettavainen kokemus. Iloita voimme myös yhteistyöverkoston rakentumisesta tuleviakin tuotantoja ajatellen.


3 views0 comments

Comments


bottom of page